Mimarlık Lisans Programları Hakkında Değerlendirme

29 Temmuz 2024 10:57:47
Mimarlık Eğitimi Akreditasyon Derneği 
Mimarlık Lisans Programları Hakkında Değerlendirme 
2024 Yönetim Kurulu-Mimarlık Akreditasyon Kurulu   

Mimarlık lisans programları hakkında bu değerlendirme Mimarlık Eğitimi Akreditasyon Derneği (MiAK) Yönetim Kurulu ve Mimarlık Akreditasyon Kurulu (MAK) tarafından “YÖK Lisans Atlası” ve “2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yükseköğretim programlari ve kontenjanlari kılavuzu” verileri kullanılarak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) na katılmış üniversite adayları ve ilgililer için hazırlanmıştır. Her yıl aynı dönemlerde bilgilendirme amaçlı olarak hazırlanması planlanmaktadır.

Mimarlık lisans programlarını tercih listelerine almayı planlayan üniversite adayları için mimarlık lisans programları değerlendirmesi

  • 2024-2025 döneminde mimarlık lisans programlarının başarı sırası kontenjanlardaki genel azalma oranında yükselmesi sonucunu getireceğine dikkat edilmeli ve özellikle kontenjanı daha çok azalma gösteren devlet üniversitelerinde mimarlık lisans programlarında başarı sırasında önemli değişim görülmesi ve başarı sırasının daha düşük olması beklenmektedir. Örneğin geçen yıl 30000 taban sayısal başarı sırası ile yerleşilebilen bir devlet üniversitesinde 2024 de 25000 sayısal başarı sırası ile yerleşme öngörüsü yapılabilir. 
  • 2024-2025 döneminde mimarlık lisans programlarının kontenjan azalması arzı azaltmaktadır.  2024-25 mimarlık lisans programları kontenjanı arzı, geçen yıl mimarlık lisans programlarına olan talepten daha az olduğundan arz ve talep dengesi bu yıl için belirsizlik gösterecektir. Belirsizlikler nedeniyle tercihlerde alternatifler oluşturulmalıdır.
  • Tercihler yapılırken programların YKS kılavuzunda ve YÖK Atlas ta yer alan bilgilerine bakılmalı, üniversitelerin yerleşkelerine ziyaret gerçekleştirilmeli, kesin karar, MiAK ın akreditasyon için değerlendirmelerde bulunduğu: 
a)      Mimarlık programına ilişkin olarak, içinde bulunduğu kurumla ilişkisi, tarihçesi, misyonu-vizyonu, programın özdeğerlendirme çalışmaları,
b)     Programın akademik ortam, meslek ortamı, öğrenciler ve toplumla ilişkiler açısından yaklaşımı, 
c)      Programın akademik ve idari insan kaynakları, 
d)     Öğrenme ortamına ilişkin olarak: fiziksel-mekansal, bilgi kaynakları ve mali kaynaklar, 
e)     Programın eğitim ve öğrenim özellikleri kapsamında; müfredat, eğitim modeli, öğrenme ortamı ve başarı düzeyi, öğrenme kültürü, mezunlardan beklenen bilgi, beceri ve yetkinlikler incelenmelidir.

  • Bu parametrelerin tümü mimarlık lisans programlarının akreditasyonu için MiAK tarafından uygulanmakta olduğundan, akredite edilmiş mimarlık lisans programlarının bu ölçütleri karşıladığının kanıtının MiAK akreditasyonu olan mimarlık lisans programlarını tercih edecek öğrenci, öğrenci yakınları, toplumun tüm kesimleri ve meslek ortamına bu vesile ile tavsiyeler olarak duyurulmaktadır.  

Raporun devamını incelemek için lütfen tıklayınız.